Embryotransfer på heste

Embryo brochure

Dyrlægerne Rikke Munk og Jannie Spanner udfører embryo transplantation. For spørgsmål omkring ET rettes henvendelse til Rikke og Jannie.

På Højgård Hestehospital udfører vi mellem 150-200 embryoskylninger pr år. Vi har udført embryotransfer i de sidste 15 år. Dyrlæge Rikke Munk og dyrlæge Jannie Spanner beskæftiger sig udelukkende med reproduktion i perioden april til september. Både Rikke og Jannie har arbejdet i Australien hos en af verdens førende specialister i embryotransfer, og har gennem årene løbende opnået stor erfaring indenfor dette område.   

Hvorfor vælge embryotransfer på din hoppe

Grundlæggende åbner embryotransfer mulighed for en hurtigere avlsfremgang, og hoppernes indflydelse på avlen øges. Embryotransfer kan bruges til:

- at hoppen kan indgå i avlen, samtidig med at den er aktiv i sporten

- at avle på ældre hopper eller problemhopper, som ikke længere selv er i stand til at bære en drægtighed

- at få mere end et føl per hoppe per år

- at ifole unge hopper (fra 2 år)

Du skal være opmærksom på, at der inden for nogle avlsforbund er udarbejdet konkrete regler for embryotransfer. I Dansk Varmblod er der ingen restriktioner for, hvor mange embryoføl man må lave per år. Indenfor Dansk Islandshesteforening må der kun laves to embryoføl pr år og ét naturligt. Desuden gælder det, at rugemoderen skal være en islandsk hest, og donorhoppen må først ifoles fra 3 år. For travheste gælder det, at der kun må laves ét embryoføl pr år, og donorhoppen skal være i live, når føllet bliver født, for at føllet kan blive registreret.