Rutinemæssige tandeftersyn

Tandspidser er den hyppigste tandlidelse hos vores sportsheste. Tandspidser er skarpe/spidse forhøjninger af emaljen udvendigt på kindtænderne i overmunden og indvendigt på kindtænderne i undermunden. Tygning af kraftfoder stiller ikke samme krav til formaling af foderet mellem kindtænderne, som stråfoder, og anvendelsen af stigende mængder kraftfoder anses af mange for at være årsag til tandspidser.

Symptomer på tandspidser ses ofte i forbindelse med ridning. Hesten kan vise ømhed for biddet, hvilket kan komme til udtryk ved, at den vægrer sig ved at gå frem, ryster på hovedet eller lægger sig mere på biddet i den ene side end den anden.

Der kan også opstå problemer med at tygge, således at hesten taber foderet ud af munden, eller der kan ses store mængder ufordøjet kerne- eller stråfoder i gødningen.

Hvis der er mistanke om, at hesten har tandspidser undersøges mundhulen først med mundkile uden bedøvelse. Hvis der er tegn på tandspidser, bedøves hesten oftest og der anlægges mundspærrer. Dette gøres for at kunne komme helt ind og undersøge hele mundhulen for sår, tandspidser og hos den unge hest (2-4 år) tandkapper. Tandkapper er mælketænder der ikke er faldet ud, selv om den blivende tand er kommet frem, og de kan forårsage irritation og sårdannelse i tandkødet.

Findes der ved undersøgelsen tandspidser, raspes hestens tænder, så der ikke er nogen skarpe kanter, der kan genere, ligesom eventuelle tandkapper fjernes. Heste fra 6-7 års alderen har tendens til krogdannelse på den forreste og bagerste kindtand. Sådanne kroge fjernes ligeledes ved raspning.

Forebyggelse af tandlidelser består af regelmæssig tandraspning. Vi anbefaler, at man får undersøgt sin hests tænder ca. én gang om året. Nogle heste har brug for tandraspning oftere, mens andre kan gå længere tid uden problemer.