Trænings rådgivning og planlægning

FOREBYGGELSE FREMFOR BEHANDLING

Vi tilbyder naturligvis akutte konsultationer, når din hest er blevet syg. Men vi tror på, at forebyggelse er den vigtigste faktor i det daglige arbejde med hesten. Derfor tilbyder vi både sundsheds- og præstationsfremmende undersøgelser, hvor vi gennemgår hesten for evt. skavanker, som endnu er i den latente fase. Vil du gerne sikre dig, at din hest yder sit absolut maksimale op til store stævner el. lignende, så er det vigtigt at sikre sig, at den har de optimale betingelser for udvikling.

Vi har stor erfaring og ser mange heste hver dag. Vil du gerne vide, hvordan du kan tage specielle hensyn til netop din hests helbred, og dermed få den til at yde sit absolut maksimale, så tag os med på råd.

Både for meget og for lidt træning kan give nedsat præstation. Hvis hesten ikke er i fysisk form til den opgave den stilles, kan man ikke forvente et godt resultat og i værste fald kan det ende med en akut skade. Trænes hesten for meget og for ensformigt uden tilstrækkelige tid til restitution imellem træningspas, kan der ses et fald i præstation, og der er en øget risiko for skader som følge af overanstrengelse. Heste trænes i de forskellige discipliner hovedsagelig per tradition og evaluering af hestens fysiske form og kondition er ofte en subjektiv vurdering helt modsat udviklingen hos humane atleter. Her udføres test af fysiske parametre som udholdenhed, eksplosivitet og styrke rutinemæssigt.

Som tidligere nævnt er ilt tilførslen til musklerne meget vigtig for hestens præstation. Mængden af ilt som er tilgængelig for musklerne er afhængig af mængden af ilt, der kommer fra indåndingsluften igennem luftrøret, ned i lungerne, over alveolevæggen og ind i blodet. Blodprocenten, mængden af små blodkar i musklerne samt hjertets evne til at pumpe blod rundt i kroppen kan have indflydelse på mængden af ilt, som afleveres til musklerne. Hestens kondition er et mål for, hvor meget ilt der afleveres til musklerne

Det er muligt at bestemme hestens kondition og udholdenhed ved at lave en standardiseret arbejdstest. Arbejdstesten skal tilpasses den disciplin som hesten trænes i.

En arbejdstest for en springhest kan bestå af 4 intervaller af 3 minutters varighed, hvor tempoet gradvist øges. Mellem hvert interval udtages en blodprøve til bestemmelse af mælkesyre ophobning. Under testen er hesten udstyret med pulsmåler, GPS og EKG (elektrokardiomyografi) elektroder. Pulsmåling er et effektivt mål for, hvor hårdt hesten må arbejde ved en given hastighed samt hestens evne til at restituere. Pulsen er en følsom indikator for smerte. Der kan således ses forskel på pulsen imellem volterne, hvis hesten er øm ved specielle bevægelser, eller når specifikke øvelser udføres. En ændring i hestens normale hvilepuls kan være en indikation på manglende restitution eller begyndende helbredsproblemer.

EKG måling angiver hjertets pumperytme. Rytmen er vigtig for at få fyldt hjertet og efterfølgende pumpet blodet rundt i kroppen. Hjertemusklen, og hermed rytmen, kan påvirkes af infektionssygdomme samt ubalance i elektrolyt- og mineral balance. Læs mere om EKG undersøgelser under medicinske sygdomme/ hjertet

Mængden af mælkesyre samt niveauet af muskelenzymer og affaldsstoffer, som produceres under arbejdstesten, indikerer blandt andet om hesten får tilstrækkelig ilt rundt i kroppen, og om fodringen er optimal.

Resultatet af arbejdstesten siger noget om hestens kondition, hvor høj intensitet den kan tåle og hvor udholdende den er. Ud fra resultaterne kan man lave en træningsplan for hesten frem mod en bestemt konkurrence som stiller specifikke krav til hesten, for eksempel et Spring Derby hvor banen er længere end den plejer, eller et mesterskab som stiller større krav til hesten end normalt.

Det er vigtigt at en arbejdstest udføres under så standardiserede forhold som muligt og det er vigtigt at forstå at længere tids træningsmonitorering og rådgivning giver et bedre resultat end et øjebliksbillede.

Ønsker du at høre mere om arbejdstest og træningsrådgivning kan du kontakte Rikke på rm@hoejgaard-hestehospital.dk

Opbygning af muskler