PRP

PRP (Platelet Rich Plasma) er ligesom IRAP en behandlingsform, hvor man benytter hestens eget blod til at fremme heling af sene- og ledbåndsskader. I denne behandlingsform udtages en lille mængde af hestens blod, som efterfølgende filtreres flere gange og dermed koncentreres. Tilbage er blod med et meget højt indhold af blodplader, som bl.a. har den egenskab, der tilnærmer sig behandling med stamceller.

Blodet sprøjtes derefter tilbage ind i den beskadigede sene. Ved kontakt med væv frigiver blodpladerne vækstfaktorer. Denne proces fremmer opheling af det oprindelige væv - og man minimerer dermed arvævsdannelsen, som er uønsket.

Ved normal opheling af en seneskade sker hovedparten af ophelingen via dannelse af arvæv, hvilket har en anden opbygning end det oprindelige senevæv. Dette ændrede senevæv kombineret med den lange opheling menes at være den primære grund til den store andel af tilbagefald i relation til seneskader. Forsøg med PRP har vist, at PRP øger opheling med det oprindelige senevæv, således at arvævsdelen reduceres, hvilket kombineret med den forkortede ophelingstid forventes at bedre prognosen på lang sigt.

Vi er ved Højgård Hestehospital begyndt også at bruge PRP til ledbehandlinger i visse tilfælde. Det gælder ved mistanke om ledbruskskader eller beskadigede ledbånd beliggende inde i leddet – i begge tilfælde er målet for ens behandling at optimere regeneration af nyt væv som erstatning for det tabte. Og forskning viser, at PRP netop besidder evnen til at fremme regeneration.