Hestedyrlæge Nanna Luthersson - Hestedoktoren

nanna.jpg

At være en del af Hestedoktoren er for mig en stor drøm der er gået i opfyldelse. Jeg har altid haft en stor kærlighed for heste – helt tilbage til min barndom på Island, hvor jeg er født og opvokset.  Ønsket om at blive dyrlæge førte mig til Danmark, hvor jeg så valgte at blive efter endt uddannelse. 

Jeg har stadig en stærk tilknytning til Island og de islandske heste og besøger landet, hestene og ikke mindst min familie med jævne mellemrum. Men i det daglige har de danske varmblodsheste taget over. Da mine børn blev større fik jeg endelig muligheden for selv at købe en hest og jeg ved ikke noget bedre end at slutte en travl arbejdsdag af med at ride på min egen hest. Og den ugentlige dressurundervisning giver mig positiv energi og glæde som får mit travle liv til at gå op i en højere enhed.

Faglig specialisering

Jeg har altid haft en særlig interesse for foderets indflydelse på hestens præstation og hestens sundhed. Derfor var det nærliggende at specialisere mig inden for dette område. Det har medført en lang række fantastiske oplevelser og muligheder. Jeg har stået for nødhjælpsarbejde for fejlernærede heste og ponyer i Thailand og Cambodja, hvor jeg også var med til at starte et uddannelsesprogram for både hesteejere og beslagsmede. Jeg har stået for og deltaget i forskellige forskningsprojekter omkring mavesår og forfangenhed, i Danmark, Spanien, Thailand og Sverige. Jeg har skrevet og publiceret adskillige artikler omkring disse emner og holdt en lang række kurser og foredrag i forskellige lande. Alle disse muligheder har givet mig et stort netværk af utrolig dygtige eksperter fra hele verden, som jeg kan gøre brug af når der skal hentes ny viden. Senest har jeg kastet mig over en ny udfordring i form af kiropraktikuddannelsen. Den gennemførte jeg i løbet af vinteren og er meget glad for de muligheder denne viden giver mig. Både behandlingsmæssigt men også som endnu et redskab når hesten skal undersøges og et problem lokaliseres.

Særlige interesseområder

 • Mavesår
 • Forfangenhed og stofskiftesygdomme som EMS og Cushing
 • Kronisk diarré, vægttab og andre tarmlidelser
 • Luftvejslidelser, kronisk hoste og nedsat præstation
 • Vækstproblemer, benstillingsproblemer og andre følsygdomme
 • Kiropraktik

Uddannelse og erfaring

Jeg blev færdiguddannet dyrlæge fra København i 1992. De første år arbejdede jeg i blandet praksis oppe ved Kalundborg, hvor jeg ved hjælp af en fantastisk chef og meget søde kunder fik den først og nødvendige erfaring til at klare mig. Efterfølgende var jeg ansat som hestedyrlæge, først for Sneslev Dyreklinik og efterfølgende Højelse Hesteklinik. Alle de steder jeg har været har givet mig en utrolig værdifuld erfaring, et netværk af dygtige kollegaer og søde kunder. Men at være med til at starte Hestedoktoren har givet mig muligheden for at skabe den arbejdsplads jeg altid har drømt om. 

For nyligt har jeg…

 • Gennemført kiropraktikuddannelsen og kan nu kalde mig certificeret veterinær kiropraktor
 • Været medforfatter og fået accepteret en artikel til publicering i Journal of Veterinary Internal Medicine (JVIM) omkring mavesår hos heste
 • Holdt et oplæg omkring stofskiftelidelser hos heste på Landsudvalget for Heste, Hestekongress 2015 i Middelfart
 • I gang med planlægningen af et nyt forskningsprojekt om mavesår, denne gang skal det foregå i Spanien og bliver gennemføres i løbet af efteråret. Projektet planlægges sammen med forskere og dyrlæger fra England og Spanien.

Helt privat…

 • Jeg er gift med Jan og bor heldigvis meget tæt på klinikken, hvor min hest er opstaldet. Det gør at hverdagen hænger sammen og jeg godt kan nå at ride de fleste af ugens dage.
 • Den ugentlige dressurundervisning er ugens energiindsprøjtning og jeg kan leve meget længe på de gode oplevelser jeg har sammen med min hest
 • Vores 6 børn tilsammen er snart ved at være store og vi nyder at kunne være aktive sammen med dem.
 • Jeg elsker at rejse både til Island og Schweiz, hvor de bedste aktiviteter er vandreture i bjergene.

Mail: nanna@hestedoktoren.dk