RUTINEMÆSSIGE TANDEFTERSYN

Sår fra tandspidser er den hyppigste tandlidelse hos vores sportsheste. Tandspidser er skarpe/spidse forhøjninger af emaljen udvendigt på kindtænderne i overmunden og indvendigt på kindtænderne i undermunden. Tygning af kraftfoder stiller ikke samme krav til formaling af foderet mellem kindtænderne, som stråfoder, og anvendelsen af stigende mængder kraftfoder anses af mange for at være årsag til problemer som følge af for store tandspidser.

Tegn på sår forårsaget af tandspidser

Symptomer på sår fra tandspidser ses ofte i forbindelse med ridning. Hesten kan vise ømhed for biddet, hvilket kan komme til udtryk ved, at den vægrer sig ved at gå frem, ryster på hovedet eller lægger sig mere på biddet i den ene side end den anden.

Der kan også opstå problemer med at tygge, således at hesten taber foderet ud af munden, eller der kan ses store mængder ufordøjet kerne- eller stråfoder i gødningen.

Mundhuleundersøgelse og behandling

Der anlægges mundspærrer før mundhuleundersøgelsen. Dette gøres for at kunne komme helt ind og undersøge hele mundhulen for sår, tandspidser og hos den unge hest (2-4 år) tandkapper. Tandkapper er mælketænder der ikke er faldet ud, selv om den blivende tand er kommet frem, og de kan forårsage irritation og sårdannelse i tandkødet.

Findes der ved undersøgelsen problemer med tandspidser, kroge, for høje eller skæve tænder, reguleres tænderne med tandraspning, ligesom eventuelle tandkapper fjernes. Hvis hesten har foderlommer og pakning, skal dette oprenses og tænderne anbefales at blive renset/reguleret hver 3.-4. måned. Ved tandregulering, kan man hos nogle heste med små justeringer få tænderne til at glide sammen igen gennem udvidet tandbehandling.

Beskyttelse mod tandlidelser

Forebyggelse af tandlidelser består af regelmæssig mundhuleundersøgelse og tandraspning. Vi anbefaler, at man får undersøgt sin hests tænder ca. én gang om året. Nogle heste har brug for tandraspning oftere, mens andre kan gå længere tid uden problemer.

Klik her for at finde ud af, hvordan du får besøg af hestetandlægen.