Inseminering af hopper

Når man inseminerer, lægger man sædceller ind i livmoderen på hoppen.
Sædceller overlever ca. 24-72 timer i livmoderen afhængig af den enkelte hingst. Når sædcellen kommer ind i livmoderen, begynder den at svømme op i æggelederen, hvor den møder og befrugter oocytten. Det optimale insemineringstidspunkt er ca. 12- 24 timer før ægløsning, så har sædcellen tid til at svømme op i æggelederen og vente på oocytten.

Fersk sæd
Fersk sæd betyder, at sæden ikke nedkøles før hoppen insemineres. At inseminere med fersk sæd kræver at hoppen og hingsten står på det samme sted, da sæd kun overlever ca. en time, hvis den ikke fortyndes og fryses. Fersk sæd fra en fertil hingst kan være et godt alternativ til problemhopper.

Kølesæd
Kølesæd betyder, at sæden fortyndes efter tapning, således at den kan tåle at blive kølet. I sædfortynderen er der næringsstoffer til sædcellerne, således at de kan holde sig i flere dage, samt antibiotika, så der ikke kommer bakterievækst. Sæden nedkøles over tid til ca. 5 grader og kan holde sig i ca. 24-48 timer.
Bestilling af kølesæd skal oftest ske før kl. 9 om formiddagen på fastsatte dage. I Danmark tapper hingstestationerne altid mandag, onsdag, fredag og lørdag. Ved bestilling før kl. 9 kan man fra bestemte hingstestationer få sæd leveret med kurer samme eftermiddag

Frostsæd
Frostsæd har både ulemper og fordele i forhold til kølesæd og frisksæd. Fordelen ved frostsæd ud fra hingstens præmisser er, at man kan fremstille den på alle tider af året og dermed være i stand til at planlægge konkurrencer og tapning således, at det ikke går ud over henholdsvis det ene eller det andet. Det giver også mulighed for at udnytte hingstens sæd bedre, og det kan holde sig i mange år. Fordelen for hoppeejeren er, at man kan have sæden klar, når hoppen kommer i brunst, og man kan forsyne sig og gemme i mange år.
Ulempen ved frostsæd er at det er dyrere at fremstille og transportere. For hoppeejeren betyder det også, at det bliver dyrere at få insemineret sin hoppe, da inseminering med frostsæd skal ske så tæt på ægløsningstidspunktet som muligt. For at ramme dette tidspunkt scannes hoppen hver 6-8 time døgnet rundt.
Det kan tage op til 14 dage at skaffe frostsæd og der skal påregnes en del omkostninger ved transport og forsendelse af containere med frostsæd.