Arbejdsendoskopi

Endoskopi af hestens luftveje under bevægelse.

Siden januar 2014 har Hestedoktoren kunnet tilbyde arbejdsendoskopi, som er den mest moderne og fyldestgørende metode til undersøgelse af hestens øvre luftveje.

Traditionelt set har den eneste mulighed for at undersøge hestens øvre luftveje under bevægelse været på et high speed løbebånd. Fordelen med det nye system er især, at hesten kan undersøges under rytter og i dens naturlige disciplin/træning. Samtidig kræver undersøgelsen ingen forudgående tilvænning og er dermed praktisk, hurtig. Undersøgelsen kan planlægges, så den passer ind i hestens normale træningsskema.

Lidelser i de øvre luftveje er oftest kun synlige under arbejde, hvilket skyldes de store fysiologiske forandringer i hestens øvre luftveje fra hvile til under arbejde. For eksempel forøges mængden af luft der indtages pr minut med omkring 20 gange.
Udstyret er let og monteres ved hjælp af sadeltasker på hesten og specielt hovedtøj, så det påvirker ikke hestens sædvanlige udstyr. Systemet tolereres fint af hesten, og er sikkert for både hest, rytter og kusk. Som ved en almindelig endoskopisk undersøgelse, viser hesten en smule ubehag, når endoskopet indføres i næsen.

Pris for undersøgelsen er 3000 kr. plus moms. Hvis hesten får stillet en diagnose, der kan behandles kirurgisk på Højgård Hestehospital gives 50 % rabat på undersøgelsen.

Hyppigste spørgsmål

Hvornår skal min hest undersøges?
Som en del af en undersøgelse for nedsat præstation, men specielt også hvis der forekommer en unormal respirationslyd under arbejde. Typiske diagnoser vil være "strubepibning" (Recurrent laryngeal neuropati), forskellige problemer i relation til den bløde gane osv.

Hvad er sandsynligheden for, at der kan stilles en diagnose?
Det er vist i litteraturen, at for væddeløbsheste der undersøges for nedsat præstation, har 73-90 % en anormalitet i de øvre luftveje, hvis de har abnorm respiratorisk lyd, og 20-49 % hvis de ikke har en abnorm lyd.

Hvis min hest har en unormal respirationslyd og nedsat præstation, kan det så betale sig at undersøge og behandle den? Ja, selvfølgelig afhængig af diagnosen og hestens værdi, men eksempelvis kirurgisk behandling af "strubepibning" har en succesrate på op til 90-95 % for rideheste, mens den ligger på cirka 60-70 % for væddeløbsheste.

Det er konstateret at min hest er strubepiber, hvorfor skal jeg have den undersøgt med arbejdsendoskopi inden den opereres?
For at øge succesraten for operationen. Det er vist, at der i 20-40 % af tilfældene kan være flere diagnoser samtidigt, hvilket kan påvirke prognosen eller kræve en justering af den kirurgiske procedure.