Utrivelige heste

Uønsket vægttab hos heste er noget, der kan gøre enhver hesteejer frustreret.

Hvis din hest er utrivelig, er det vigtigt at få lavet en systematisk undersøgelse af hesten. Der skælnes mellem vægttab og utrivelighed forbundet med nedsat ædelyst og vægttab som forekommer på trods af at hesten har god appetit.

Skyldes vægttab nedsat ædelyst vil vi typisk starte med at tjekket mundhule og tænder. En blodprøve kan afsløre om der er tegn på kræftsygdom, infektion, lever eller nyre lidelse.

Udviser hesten sommetider let kolik, vil en scanning af bughulen samt en prøve fra væsken i bughulen kunne afsløre om der kan være noget galt med mave-tarmkanalen.

Hvis hesten spiser med god appetit, men alligevel er utrivelig vil vi typisk starte med at vurdere foderplanen, herefter undersøger vi forskellige blodparametre samt ormestatus.

Oftest skyldes utrivelighed med god appetit at hesten ikke kan optage næringsstoffer over tarmen. Dette kan undersøges ved en absorptionstest og en biopsi af tarmen.

Hvis din hest er utrivelig eller taber sig uden en god grund, er det vigtigt at få hesten undersøgt så hurtigt som muligt, da nogle af sygdommene kan udvikle sig og få en alvorlig konsekvens for hesten.