Metaboliske lidelser hos heste

EMS (Equine Metabolic Syndrome)

Dette syndrom er kendetegnet ved, at hesten bliver insulin resistent. Det vil sige, at hestens celler ikke reagerer normalt på den insulin, der normalt lukker sukker ind i cellerne til energiproduktion.

Heste med dette syndrom kan diagnosticeres på baggrund af unormale fedtaflejringer, som regel på halsens spækkam og henover ryg og bagdel, tendens til at have svært ved at tabe sig og kan have været forfangne flere gange i varierende grad.

Den endelige diagnose kan stilles ved at udtage blodprøver efter en periode med faste og indgivelse af sukker via et lille måltid eller direkte med sprøjte i munden. Disse blodprøver testes for både insulin og sukker niveau - og værdierne kan afsløre om hesten er i risikozonen eller har decideret insulin resistens.

Cushings (Pars Pituitary Intermedia Dysfunction, PPID)

Heste med cushings er som regel heste af en vis alder og typisk over 15 år.  Disse heste kan have svært ved at holde huldet, bliver langpelsede med bølget udseende, fælder ikke normalt, være meget trætte og kan udvikle forfangenhed og tilbagevendende infektion som hovbylder og bihulebetændelse.

Tilstanden stammer fra tab eller aldring af nerveceller der normalt producerer et hormon der hæmmer produktionen af andre vigtige hormoner i en lille kirtel under hjernen der hedder hypofysen. Når denne kirtel mister den hæmmende kontrol, ender den med at overproducerer sine hormoner og kan vokse i størrelse. En af konsekvenserne er, at specielt stresshormonet cortisol øges i kroppen og kan give nogle af de kliniske tegn man ser hos hestene, som vægttab, tab af muskelfylde og tendens til infektioner.

Diagnosen stilles ved signalementet af hesten og ved blodprøve, hvor den mest anvendte er en simpel måling af et hormon der hedder ACTH.  Behandlingen er livslang, men i mange tilfælde markant forbedrende på hestens livskvalitet indenfor kort tid.  Den består af supplering via tabletter i foderet med det hormon der er i underskud og som virker hæmmende på hypofysens overproduktion. Effekten af den medicinske behandling kan ses på hesten, men bør også overvåges ved gentagne blodprøver med4-6 måneders mellemrum.

Overvægt hos heste