Head shaking

Headshaking er en tilstand, hvor hesten ryster på hovedet enten vertikal, horisontalt eller begge dele. Årsagen til headshaking er ofte ukendt, men når alt kommer til alt, så skyldes det en irritation af nerver i hovedregionen.

Headshaking kan opstå i perioder og være sæsonbetonet. Symptomerne er ofte en pludselig opstået rysten på hovedet af kortere eller længere varighed. Nogle heste udviser kun adfærden under arbejde og andre hele tiden. Nogle er følsomme for vind, andre for lys og en helt tredie gruppe er følsomme for regn.

Headshaking er en diagnose som kan være svær at gøre noget ved, da den ofte er multifaktoriel. Det kan være svært at finde ind til den egentligt udløsende faktor af dette syndrom.

Årsagen kan være én eller flere af følgende

  • allergier - er ofte årstidsbetinget (testes ved blodprøver, men finder ikke intolerancerne)
  • svamp eller infektioner i luftvejene (podning)
  • neuralgier - en slags nerveirritation af kranienerverne, trigeminusneuralgier (kan undersøges klinisk og behandles ofte af dyrlæger med binyrebarkhormon)
  • tandproblemer - som f.eks ulvetænder  eller rester af disse (få en rigtig uddannet hestetandlæge ud mindst 1 gang til din hest)
  • hoved/nakke traume
  • lysfølsomhed (testes med net)

Diagnosen headshaker er en diagnose, som er baseret på udelukkelse af andre lidelser, som kan give de samme symptomer. Derfor foregår en udredelse for headshaking ved at man undersøger om hesten har en eller flere af ovenstående problemer.