Forfangenhed hos heste

Forfangenhed er en akut sygdom i læderhuden i hestens hove, som regel i begge forhove og i sjældnere tilfælde også i baghovene. Det er en af de mest pinefulde og invaliderende sygdomme, hesten kan rammes af.

Symptomerne på forfangenhed er kraftig smerte i hovene, således at hesten vil være uvillig til at gå. Den står med forbenene strakt frem med sænket hoved og vægten lagt på bagbenene. Der mærkes en øget puls på forbenene specielt de første dage. Lidelsen er så smertefuld, at man ikke kan løfte ben på hesten, da det gør for ondt at stå på ét forben.

Forfangenhed ses hyppigst hos overvægtige ponyer, specielt i foråret og når fruktan indeholdet i græsset er højt. Mange af disse ponyer har underliggende stofskiftesygdomme, som du kan læse om her på hjemmesiden under metaboliske lidelser.

På hospitalet ser vi også en anden gruppe af forfangne heste. Denne patient gruppe har en anden primær sygdom og forfangenhed udvikles sekundært til denne.

Heste som har haft alvorlig kolik, tilbageholdt efterbyrd eller akut diarre kan udvikle forfangenhed som følge af ubalancen i mavetarm kanalen. Seneste forskning peger specielt på, at et bestemt enzym udskilt fra bakterier (streptokokker) i tarmkanalen eller livmoderen føres med blodet ned til hovene og her betinger en enzymatisk løsning af lamellerne i hovens læderhud. Hvis der pga. primærlidelsen udskilles store mængder enzymer, udvikles de klassiske symptomer på akut forfangenhed. Forfangenhed kan også udløses ved behandling med medicin.

Hvis hesten kommer sig fuldstændig indenfor 3-4 døgn, er udsigten til, at hesten kommer tilbage til normalt arbejde, god. Den skal dog fortsat have fri fra arbejde i minimum 6 uger. Hvis hesten har symptomer f.eks. halthed, puls og smerte mere end 5-6 dage, kan tilstanden udvikle sig yderligere til kronisk forfangenhed, og så er udsigten til fuld funktion dårlig. En del heste bliver så dårlige i den akutte fase, at de må aflives, i henhold til Dyreværnsloven.

Du kan læse mere om forfangenhed her

Forfangenhed fodring
Forfangenhed behandling