Diarré hos heste

Diarre er en lidelse hos hesten, hvor der udvikles en vandig eller tynd gødning. Årsagerne hertil er mange, men fælles for alle er at tarmslimhinden påvirkes eller ødelægges, og den naturlige tarmflora slås i stykker eller ændres. Dette bevirker at forgæringen af foderet i tarmen bliver dårlig, og optagelsen af næringsstoffer fra tarm til blodbane nedsættes. Vand afgives fra kroppen ind i tarmen og vandoptagelsen fra tarm til kroppen forstyrres, således at den afgivne gødning bliver tynd og vandig.

Heste med diarre er i risiko for at dehydrere, som følge af væsketabet fra tarmen og derfor skal diarre altid tages meget alvorligt. Enhver diarretilstand hos en hest må anses for at kunne udvikle sig potentielt livstruende afhængig af hestens alder og årsagen til diarre.

For at finde årsagen til diarreen og dermed også opstille en dækkende behandlingsplan, er det ofte nødvendigt at lave en del diagnostiske prøver:

  • Scanning af bughule for at lokalisere om diarren kommer fra tyndtarme eller tyktarme og om slimhinden er beskadiget
  • Gødningsprøver kan være nødvendige for at afsløre om diarreen skyldes bakterier f.eks. Salmonella eller virus. Ligeledes vil en evt. ormeinfektion kunne afsløres fra en gødningsprøve.
  • Blodprøver kan ligeledes hjælpe til diagnosen og behandlingen af diarreen.
    Et forhøjet og/eller forrykket billede af de hvide blodlegemer vil afsløre en evt. infektiøs årsag. Ligeledes vil visse blodværdier som f.eks. hestens blodprocent, hjælpe til at afsløre graden af dehydrering og dermed være en hjælpe i behandlingen.
  • Blodets indhold af protein og visse tarmenzymer kan også sige noget om tarmslimhindens tilstand.

I undermenuen kan du læse om akut- og kronisk diarre