Behandlingsstrategier til halt hest

"I krig er det en fordel at kende sin modstander!" Dette gælder også i krig mod haltheder ved heste. Jo mere nøjagtig en diagnose vi har, des mere speciel behandlingsplan kan vi tilrettelægge, hvorved sandsynligheden for at genvinde fuld atletisk funktion optimeres.

Konservativ versus mere aggressiv behandling

Ved Hestedoktoren bestræber vi os på at finde den helt rette behandlingsplan for både patient og klient. Alle heste fortjener en god behandling, men det er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at alle heste fortjener samme behandling. Vi ønsker ved Hestedoktoren at forelægge klienterne diverse behandlingsmuligheder, hvorefter det i samråd med rytter/ejer/træner besluttes, hvilken behandlingsstrategi, der vil være den rette i det eksakte tilfælde. Denne dialog indgås med baggrund i alvorligheden og prognosen for den respektive halthed, de økonomiske rammer, hestens brug og kapacitet, klientens mål på kort og lang sigt samt hestens affektionsværdi som brugshest, atlet og en god ven.

Se vores mange behandlings tilbud her...>>

Ledbehandlinger af heste

Hvis din hest lider af en led-relateret halthed, så er det ofte en fordel at foretage en ledbehandling. Det vil i de fleste tilfælde foretrækkes at klippe hårene i et lille område ved det pågældende led, hvorefter det rengøres grundigt. Ved enhver ledbehandling på en hest er der en meget lille risiko for, at der ved indstik med kanylen tages nogle få bakterier fra hudoverfladen og ind i leddet resulterende i en ledinfektion – ved at klippe hårene og udføre grundig rengøring reduceres denne risiko betydeligt.

Ved ledbehandlinger kan der anvendes forskellige former for medicin:

  • Binyrebarkhormon: Hyppigst anvendte medicin ved ledbehandlinger på heste er utvivlsomt binyrebarkhormon, der besidder evnen til på meget effektiv vis at dæmpe irritationstilstande i ledkapslen (antiinflammatorisk effekt). Dette vil derfor være førstevalg i tilfælde af forvridninger men også ved slidgigt. I tilfælde af bruskskader vil man normalt ikke anvende binyrebarkhormon, da det kan have en svagt negativ effekt på brusken.
    • I denne sammenhæng skal det bemærkes, at heste efter behandling med binyrebarkhormon i sjældne tilfælde kan blive forfangne. Forskning har vist, at dette sker ved heste lidende af visse hormonelle lidelser, der øger risikoen for forfangenhed. Inden brug af binyrebarkhormon vurderer vore dyrlæger ved Højgård Hestehospital altid, om der er kliniske tegn på disse hormonelle lidelser – i få tilfælde vil det være tilrådeligt først at få udført nogle diagnostiske test med henblik på de hormonelle lidelser inden behandling med binyrebarkhormon.
  • Hyaluronsyre: En mere populær betegnelse for hyaluronsyre er ”kunstig ledvæske”. Denne betegnelse skyldes, at hyaluronsyre er en bestanddel af hestens egen ledvæske. Hyaluronsyre har en lidt længerevarende antiinflammatorisk effekt sammenlignet med binyrebarkhormon, og gennem mange år er det hyppigt anvendt i kombination med binyrebarkhormon. Der findes flere forskellige produkter indeholdende hyaluronsyre på markedet, og ved Højgård Hestehospital følger vi med i den fortsatte udvikling, så vi altid udbyder de mest effektive produkter til vore klienter.
  • IRAP: Ved behov for gentagne ledbehandlinger eller mistanke om bruskskade kan man med fordel overgå til at bruge IRAP i stedet for binyrebarkhormon, da IRAP også besidder en antiinflammatorisk effekt uden den svagt negative effekt på brusken. Årsagen til, at vi så alligevel anvender binyrebarkhormon hyppigst, er, at IRAP’s antiinflammatoriske effekt ikke er helt så kraftig som ved brug af binyrebarkhormon. Nærmere beskrivelse af hvad IRAP er her...>>
  • PRP: Ved mistanke om vævsdestruktion i form af bruskskader eller beskadigede ledbånd i leddet kan det i nogle tilfælde være bedst at anvende PRP som ledbehandling. PRP har en overlegen regenerativ effekt, der optimerer chancerne for at genvinde fuld funktion til trods for disse ellers ret alvorlige skader. Nærmere beskrivelse af hvad PRP er her... >>